Темы дня:

Спостерігачі МАГАТЕ зафіксували вибухи біля ЗАЕС

Спостерігачі МАГАТЕ зафіксували вибухи біля ЗАЕС

Загроза на Запорізькій АЕС зростає, і немає впевненості у тому, що системи безпеки справні, а персонал, найнятий окупантами, – кваліфікований і відповідальний.

У районі окупованої росіянами Запорізької АЕС чули вибухи. Їх зафіксували спостерігачі місії МАГАТЕ. Про це під час брифінгу в п’ятницю, 28 червня, повідомив голова Держатомрегулювання Олег Коріков.

“Останнім часом ми маємо інформацію від представників МАГАТЕ, які постійно перебувають на Запорізькій АЕС, про те, що ідентифіковані міни. Остання інформація була про те, що чули вибухи 26 і 27 липня”, – сказав Коріков.

Голова Держатомрегулювання підкреслив, що загроза на Запорізькій АЕС зростає, і немає впевненості у тому, що системи безпеки справні, а персонал, найнятий окупантами, – кваліфікований і відповідальний. В умовах відсутності належного технічного обслуговування не може бути впевненості, що ці системи спрацюють належним чином у разі необхідності.

“Окупанти перетворили ЗАЕС на мілітаристську базу. Там є зброя, вибухівка, військова техніка, мілітаристський персонал. Це все не має нічого спільного із забезпеченням ядерної традиційної безпеки”, – сказав Коріков.

Голова Держатомрегулювання додав, що, з огляду на все вищеописане, неможливо повною мірою виконати вимоги Міжнародної конвенції з раннього оповіщення, і Україна вже інформувала про це і партнерів, і МАГАТЕ.

Він наголосви, що необхідно відновити онлайн-передачу даних з радіаційного моніторингу Запорізької АЕС, але на сьогодні передача даних не відновлена.

“Таким чином, ризики по ЗАЕС значно зростають, а можливості експлуатуючої організації та можливості інших інституцій реагувати у разі аварії мінімальні”, – підсумував він.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости