Темы дня:

Росія вийшла з договору про звичайні збройні сили

Росія вийшла з договору про звичайні збройні сили

Росія остаточно прощається з ДЗЗСЄ без жалю і з повною впевненістю у своїй правоті, зазначили у МЗС РФ.

Країна-агресор Росія остаточно завершила процедуру виходу Росії з Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ). Документ припинив своє існування для Москви, повідомило МЗС РФ у вівторок, 7 листопада.

“Росія остаточно прощається з ДЗЗСЄ без жалю і з повною впевненістю у своїй правоті. Отриманий при його створенні та виконанні досвід – як позитивний, так і негативний – буде врахований”, – йдеться у заяві.

Зазначається, що одночасно втратили чинність для РФ ще дві юридично зобов’язуючі угоди, нерозривно пов’язані з ДЗЗСЄ: Будапештська угода від 3 листопада 1990 року про максимальні рівні для наявності звичайних озброєнь і техніки шести держав-учасниць Варшавського Договору, а також Фланговий документ від 31 травня 1996 р. року.

Росія звинуватила США в тому, що розширення НАТО призвело до того, що країни Альянсу “відкрито обходять” групові обмеження договору, а також додала, що прийняття Фінляндії в НАТО та заявка Швеції на вступ до Альянсу означають, що договір мертвий.

Не забули у Москві і про Україну, звинувативши країни у НАТО у “розпалюванні конфлікту”.

“Навіть формальне збереження ДЗЗСЄ стало неприйнятним з погляду докорінних інтересів безпеки Росії”, – резюмували у відомстві Сергія Лаврова.


ДЗЗСЄ був підписаний 19 листопада 1990 року в Парижі представниками 16 держав-учасниць НАТО та шістьма державами-учасницями Організації Варшавського договору (ОВД) – СРСР і п’ятьма його союзниками. ДЗЗСЄ набув чинності вже після розпаду “соціалістичного табору”, ОВД та Радянського Союзу – 9 листопада 1992 року. Договір встановлював юридично обов’язкові обмеження на ключові категорії звичайних військових озброєнь держав-учасниць.

У 2004 році РФ ратифікувала Угоду про адаптацію ДЗЗСЄ від 19 листопада 1999 року (не набуло чинності).

Учасники угоди вимагали від Росії виконання зобов’язань з виведення військ із Грузії та Молдови. У 2007 році РФ призупинила свою участь в договорі, а в 2015 році – участь у засіданнях спільної консультативної групи з угоди.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости